Hogyan mozogjunk, ha növelni szeretnénk a szervezetünk kalória felhasználását?

A mozgás által felhasznált kalóriákat zsírból, szénhidrátból és fehérjéből egyaránt fedezi a szervezetünk. Azt, hogy miből, milyen arányban és mekkor mennyiségben fogyasztja majd, főleg az edzésintenzitás fogja meghatározni (de sok más összetevőtől eleve meghatározott; kor, nem, alkat, testösszetétel, stb…)

Az előző posztban leírtam, hogy a zsírégetés szempontjából jó választás az alacsony pulzustartományon végzett munka. Ha a fogyás a cél, mindenképpen iktassuk be az edzés programunkba.

Miért végezzünk közepes intenzitású edzéseket is, ha az alakformálás a cél?

A közepes intenzitású edzések alkalmával már egy picit megerőltetjük a szervezetünket, feljebb megy a pulzusunk. Érzésre nehezebb a légvétel, égnek az izmaink, szakadozva tudunk csak beszélni. Ki fogunk lépni a komfortzónánkból, nem fog annyira jól esni ez a fajta intenzitás.

De! A terhelés hatására nőni fog a szervrendszerek teljesítménye, fejlődni fog az izomzat, a keringés és a légző apparátus fokozódnak az anyagcsere-folyamatok

Tehát fejlődik a szervezet!

Ahogy egyre erősebb lesz a test, úgy növelhető az edzés intenzitás, a terhelés. Egyre több ideg izom kapcsolat épül ki, egyre több izom szövet aktivizálódik. Ez a kalória fogyasztásra is hatással lesz, mert az izom aktív szövet, több kalóriát éget el, mint a zsírszövet.

Én azt ajánlom, hogy mindenképpen tartsunk heti egy alkalom könnyű intenzitású, regeneráló edzést. Ez javítja a keringésünket, és szinten tartja az állóképességünket. E mellé viszont iktassunk be minimum 1 db közepes intenzitású állóképességi edzést is, mert ez fogja fejleszteni a testet és az anyagcsere folyamatokat.

Az intenzitást mindenképpen fokozatosan, lépésről lépésre növeljük. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük ebben. A jutalmunk az lesz, hogy erősebbek leszünk, nő a teherbíró képességünk és több kalóriát lesz képes felhasználni a szervezetünk, az egyes mozgások alkalmával.