Az úgynevezett zsírégető zóna meghatározásához egy picit meg kell értenünk a szervezet alapanyagcseréjét.
A testünk mindig égeti a kalóriákat, folyamatosan állít elő energiát zsírból, fehérjéből és szénhidrátból. Mindenkinek egyéni módon működnek az anyagcsere folyamatai, kinek gyorsabb, kinek lassabb ütemben.
A sport által és egyéb kiegészítő tevékenységek által azonban fokozható ez az anyagcsere aktivitás.

Mitől függ, hogy mit használ fel a szervezet a mozgás során?

Számos dolog befolyásolja, hogy a szervezetünk milyen ütemben és mit használ fel a tápanyagokból (korunk, nemünk, étrendünk, fizikai aktivitásuk, stb..).

A mozgás során két dolgot szeretnék kiemelni, ami hatással van a zsír felhasználásra:

Az edzés intenzitás (ezt a sportolás alatti pulzusszám határozza meg). Minél magasabb az edzés intenzitása, a szervezetnek annál gyorsabban van szüksége energiára. Ezt a leghatékonyabban szénhidrátokból tudja fedezni. Tehát, ha intenzív, megerőltető edzést végzünk, akkor biztos, hogy az energia nagy részét nem a zsírokból, hanem szénhidrátokból fedezi a szervezetünk.

Ha könnyedebb edzést végzünk (az energia szükséglet alacsonyabb), akkor a mozgás nem igényel intenzív munkát az izmoktól. Ebben az esetben van idő a zsírraktárak lebontására, a testünknek lesz alkalma hozzányúlni a készletekhez.

Az edzés időtartama (mennyi időt töltünk a zsírégető zónában). Abban az esetben, ha könnyebb, aerob típusú edzést végzünk – nem túl megerőltető mozgás, még tudunk beszélgetni alatta- fontos, hogy legalább 50-60 percig tartson a tevékenység. Minimum 20 perc szükséges ahhoz, hogy elinduljon maga a folyamat.

Én azt ajánlom, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor hetente 1-1,5 óra aerob, állóképességi edzést iktasson be az életébe (pl. kocogás, nordic walking, bicikli, úszás, túrázás, evezés, tánc,stb..)
Ha fontos számára, hogy az izmai és a teste tónusos is legyen, akkor pedig még egy, vagy két alkalom erősítő, saját testsúlyos edzést ajánlok.