Ne engedd, hogy a különböző cégek mondják meg, hogy mennyi fehérjére,- zsírra és szénhidrátra van szükséged. Egy táplálékgyártó üzem sem tud segíteni abban, hogy kialakítsa a helyes étkezési szokásaidat. Vedd a saját kezedbe az életmódod irányítását, a napirendet függvényében.

Ha például nem eszel kevesebb kalóriát egy diéta alatt, ugyanannyi fizikai aktivitás mellett, nem lesz eredményes a fogyásod. Ahhoz pedig, hogy a súlycsökkenés zsírból és ne izomból történjen, számít az elfogyasztott tápanyagok minősége és az egymáshoz viszonyított aránya.

Hiába iszol fehérje turmixot, vagy étkezést helyettesítő italport, ha nem a számodra megfelelő arányban és mennyiségben vannak összeállítva a makro tápanyagok. Lehet, hogy fehérjéből jóval több mennyiséget viszel be, mint amit a szervezeted hasznosítani tud. Így a felesleget ugyanúgy el fogja raktározni, mint a zsírt és a szénhidrátot. Alapelvként 0.8-1g/tkg az ajánlott fehérje bevitel mennyiség, ami követendő. Természetesen ez egy általánosított érték, ami módosulhat az életmód és a fizikai aktivitás függvényében.

Ez egy 60 kg-os nő esetében 48-60g-ot jelent naponta. Étkezésenként 0.25g/tkg mennyiség tud a szervezet hasznosítani, tehát a fenti esetben ez 15g-ot jelent alkalmanként (pl. 2 db tojás, 150g zsírmentes joghurt, 4 d tej, 60 g csirkehús). Egy fehérjeszelettel, vagy egy adag fehérje shake-el 22 g fehérjét viszel be a szervezetedbe. De minek?

Milyen alapelveket tartsunk be, hogy optimálissá tegyük a testünk működését?

1. Határozzuk meg az alapanyagcserénket. A napi kalória bevitelt mindig az életmódhoz és a sport célokhoz mérten kell beállítani!

2. Fontos az elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztás!

3. Az esetek 80%-ban együnk teljes értékű ételeket (teljes őrlésű kenyér félék, zsírszegény húsok, különböző főtt gabonaételek, tojás, zsírszegény tejtermékek, friss fűszernövények, stb…)

4. Készítsük el magunk az ételeinket, a saját ízlésünknek és kultúránknak megfelelően (sokakat puffasztanak a nyers zöldségek-gyümölcsök. Bátran pároljunk, pirítsunk, vagy főzzünk).

5. Igyunk napi 1,5-2 liter tiszta vizet!

Én azt ajánlom, hogy a napi étkezések száma ne haladja meg a 4 alkalmat. Ha mégis szükség van köztes étkezésre, akkor válasszunk egészséges alapanyagokból készült nassolni valókat, amik nem zsírosak és cukrosak.