Az edzések utáni táplálék bevitel jelentős hatással van a test regenerációs folyamataira és a sérülések megelőzésére. A fizikai terhelés után a szervezet nyitottá válik a különböző tápanyagok beépülésére, ezért fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal lássuk el.

Alapvetően az edzés intenzitásától függ, hogy az izmok mennyire sérülnek és a glikogén raktárak milyen mértékben ürülnek ki. 

Egy könnyű edzés nem igényel különösebb táplálkozási igényt, vagy fokozott energia bevitelt.

A közepes, illetve a magas intenzitású edzés esetén viszont már kulcsfontosságú a megfelelő táplálék bejuttatása a szervezetbe és az időzítés is! 

Főleg akkor van ennek jelentősége, ha egy napon több edzés is van, vagy ha a következő edzés kevesebb, mint 12 órán belül lesz. Ezekben az esetekben az edzés után 30 perccel érdemes a táplálékot bejuttatni, lehetőleg könnyen emészthető szénhidrát és fehérje formájában.

Ha nincs újabb edzés 12 órán belül, akkor az evés valószínűleg egy főétkezésre fog esni ês akkor 2 óra áll rendelkezésre az étel elfogyasztására.

Sporttáplálkozási alapelvek:

  1. Fogyassz elegendő  folyadékot edzés előtt, alatt és után is. Az izzadással vizet és elektrolitokat veszítünk, amit pótolni kell.
  2. Edzés közben (főleg magas intenzitású edzés esetén) a szervezet a tárolt glikogént (szénhidrátot) fogja felhasználni. Edzés után pótolni kell a kiürült raktárakat, de mindig az edzés intenzitás függvényében.
  3. A jó minőségű fehérje segíti az izmok regenerációját, helyre állítja a sérül szöveteket.
  4. Az edzés mindig megterheli a szervezetet, csökkenti az immunrendszer védekező képességét.  Ilyenkor meg kell támogatni vitaminokkal és antioxidánsokkal a testet, olyan tápláló ételekkel, amik csökkentik a gyulladásos folyamatokat.
  5. Nem a táplálkozáshoz tartozik, de van még egy fontos dolog: a PIHENÉS!

Két edzés közötti regenerációnak ajánlom:

  • Tejes csoki shake (2,5 dl zsírszegény tej, 1 tk. jó minőségű kakaópor, méz/eritrol)
  • Gyümölcs turmix joghurttal ( 30 g idényjellegű piros bogyós gyümölcs, 1,5 g natúr joghurt, méz/eritrol) 

Főétkezésnek ajánlom:

  • 2 db tojásból rántotta egy szelet (70g) teljes kiőrlésű kenyérrel, korlátlan zöldség fogyasztással.
  • 60g csirkehús, 150 g rizzsel és korlátlan zöldség fogyasztással.