A vöröslencse fantasztikus (növényi)  fehérjeforrás! 

A sportolás kapcsán sokszor újragondolom az ételek párosítását és elkészítési módját. Kicsit ,funkcionálissá’ teszem öket, olyan módon, hogy lehetőleg a sportcéljaimat szolgálják. Az elsődleges szempontom mindig a minőség és az egészség, de megfelelő táplálkozással hatással lehetünk a teljesítményünkre és a sportban való fejlődésünkre is.

A vöröslencse és a bulgur tökéletes arányban tartalmazzák azokat a szénhidrátokat és fehérjéket, amelyek egy edzés utáni regenerációhoz szükségesek. Ideális választás egy könnyű salátához, vagy egy nyári főzelékhez kiegészítésként. De el tudom képzelni önmagában is, egy joghurtos-feta sajtos mártogatóssal.

A vöröslencse magas rosttartalommal rendelkezik, nagy a telítőértéke, ezért később éhezünk meg tőle. Kiemelkedő többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma. A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. A vöröslencse javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert.
A bulgur a durum búzának egy speciális, tört változata.  Az előállítás során a durum búzának majdnem a teljes része megmarad, ezért teljes kiőrlésű gabonának számító ételről van szó. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban,  A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokat tartalmaz, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsír anyagcserét. Vitaminjai és ásványi anyagai, fitonutriensei gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek az izomszövetek regenerációjában is.

Hozzávalók (4 adagra)

  • 200 g vöröslencse
  • 150 g főtt bulgur
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej lila vagy vöröshagyma
  • 1 db édesburgonya
  • Ízesítők: Himalája só, őrölt fehér bors, őrölt piros paprika, őrölt római kömény (aki kissé pikánsan szereti, fahéjat is tehet bele)
  • chiamag/zabpehely
  • Sütéshez: jó minőségű sütőolaj

Elkészítés:

  1. A hagymát, az édesburgonyát finomra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
  2. A megmosott vöröslencsét hozzáadjuk a hagymához és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt római köménnyel. Kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
  3. Ezután egy villa segítségével jól dolgozzuk össze a masszát. 
  4. Adjunk hozzá 150 g főtt bulgurt. Ha túl lágynak érezzük, akkor tegyünk bele egy kevés chia magot, vagy zabpelyhet és hagyjuk állni fél órát.
  5. Alaposan megmosott kézzel formázzunk belőle tetszőleges méretű fasírtokat/burgereket. Egy tapadásmentes serpenyőben süssük ki őket egy kevés zsiradékon (nem kell, hogy ellepje a burgereket).  

Tipp: Ha extrán ropogósra szeretnénk készíteni, akkor sütés előtt hempergessük meg szezámmagban, vagy tört dióban őket!

 

Jó étvágyat hozzá!