Nassolni valók

Fekete rizskocka

  • 200 g főtt fekete rizs
  • 3 ek. Mák
  • 0,5 dl édesített víz (eritrol, stevia)
  • 1 tk. útifűmaghéj (elhagyható)
  • Málna darabok
  • Pekándió

Elkészítés

A fekete rizst (alapos átmosás után) megfőzzük enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben. Nem baj, ha nem pergős, a lényeg az, hogy puha legyen.

Összekeverjük a mákot az édes vízzel és állni hagyjuk.  

Összekeverjük a fekete rizst a mákkal és ha nagyon lágy, akkor teszünk bele 1tk. útifűmaghéjat.

Beletesszük a masszát formázó pohárba/kockába, majd kiborítjuk. A két forma közé pedig málna darabokat teszünk.

Pirított pekándióval tálaljuk.

Gyógygolyók

  • három evőkanál zabpehely 
  • három evőkanál zabkorpa 
  • egy evőkanál búzacsíra (opcionális)
  • két evőkanál cukormentes lekvár 
  • fahéj ízlés szerint 
  • citromhéj ízlés szerint
  • pici só
  • kókuszreszelék/darált dió/mák

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. 

Állni hagyjuk 10 percet, hogy a zabpehely megpuhuljon. Ha túl lágy a massza, tegyünk még hozzá zabpelyhet.

Akkor jó az állaga, ha pici golyókat tudunk belőle formálni. Ezután forgassuk meg őket a kókuszreszelékben, darált dióban, vagy mákban.

Mártogatós

  • 150 g főtt fekete bab
  • 45 g tahini (szezámmag krém)
  • Fokhagyma
  • Citromlé
  • Só, bors, ízlés szerinti fűszer

Elkészítés

A babot főzés előtt egy éjszakára áztassuk be. 

Én a főzővízbe is teszek egy fél hagymát és fokhagymát az íze miatt. Ha megpuhult a bab, leszűröm. 

A hozzávalókat egyenletesen krémesre turmixolom.

Ca bomba

  • 2 ek.mák
  • 5 szem cukrozatlan datolya
  • 1 ek. chia mag
  • mandula forgács/ mogyoró töret
  • 2 ek. zabkorpa/ zabpehely
  • kókuszreszelék
  • méz, só

Elkészítés

A datolyát aprítsuk fel és áztassuk be egy éjszakára. Másnap nyomkodjuk ki és keverjünk hozzà annyi mézet, amennyire édesíteni azeretnénk (vagy bármilyen más édesítő).

Adjuk hozzá a zabpelyhet, a zabkorpát, a chia magot és a kókuszreszeléket. Tegyünk hozzá vizet, ha túl száraz. Érdemes 10 percet állni hagyni a chia mag miatt, mert az meg fog dagadni.

Akkor jó az állaga, ha kis gombócokat tudunk belőle formálni. Eközben pirítsuk meg egy serpenyőben a magokat (opcionális). Hempergessük bele a golyóinkat