Sport előtti receptek

Banánkenyér

  • 2 érett banán
  • 2db tojás
  • 2 tk. zsírszegény görög joghurt
  • 100 g cukrozatlan datolya
  • 220 g Graham Liszt (lehet használni sima lisztet is)
  • 1 csomag diàkcsemege (75g)
  • fél csomag sütőpor
  • fahèj, só, vanília
  • 4 ek. kókuszzsír/olíva olaj
  • 50 g természetes édesítő

Elkészítés

A datolyát 10 percre beáztatjuk. A magokat pedig kis darabokra törjük. A száraz alapanyagokat egy tálban mind összekeverjük. 

A banánt a beáztatott datolyával, a tojással és a zsírszegény joghurttal csomómentesre keverjük.

Összedolgozzuk az alapanyagokat és 160 °-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Granola

  • 300 g pehelykeverék (lehet vegyíteni, a fele lehet teljes kiörlésű gabonapehely is)
  • 150g magkeverék (sótlan, lehetőleg natúr magokat használjunk)
  • 200g aszalt gyümölcs (sárgabarack,áfonya, magyola, szilva, stb…)
  • 100g kókuszpehely
  • 100g barna nádcukor (kissé karamellizált íze van, szerintem nagyon illik a granolához)
  • Pici fahéj, őrölt szegfűszeg, citrom reszelék

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk ki a pehelykeveréket, a napraforgómagot és a durvára tört natúr magokat. Oszlassuk el egyenletesen és pirítsuk aranybarnára.

Ha kivettük a sütőből, várjunk pár percet, amíg kihűl. Majd keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöt és a kókuszpelyhet. Ízesítsük a barna nádcukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel.

Tegyük légmentesen záródó dobozokba és lehetőleg hűvös helyen tároljuk!

Zabpuding

  • 6 dl zabtej 
  • 40 gramm keményítő (Tápióka, kukorica)
  • Eritrol (négyszeres erősségű)
  • 1 dl tej (elhagyható)
  • vanília aroma ízlés szerint

Elkészítés

5 dl zabtejet forrásig melegítek a tűzhelyen.

A maradék 1 dl tejet kikeverem 40 gramm keményítővel egy pohárban.

Amikor forr a zabtej, akkor hozzáteszem a pohárban lévőt és addig keverem, amíg a kívánt sűrűséget eléri.

Egy pici sóval, vaniliával és ízlés szerint eritrollal édesítem.

Kalcium bomba

  • 2 ek.mák
  • 5 szem cukrozatlan datolya
  • 1 ek. chia mag
  • mandula forgács/ mogyoró töret
  • 2 ek. zabkorpa/ zabpehely
  • kókuszreszelék
  • méz, só

Elkészítés

A datolyát aprítsuk fel és áztassuk be egy éjszakára. Másnap nyomkodjuk ki és keverjünk hozzà annyi mézet, amennyire édesíteni azeretnénk (vagy bármilyen más édesítő).

Adjuk hozzá a zabpelyhet, a zabkorpát, a chia magot és a kókuszreszeléket. Tegyünk hozzá vizet, ha túl száraz. Érdemes 10 percet állni hagyni a chia mag miatt, mert az meg fog dagadni.

Akkor jó az állaga, ha kis gombócokat tudunk belőle formálni. Eközben pirítsuk meg egy serpenyőben a magokat (opcionális). Hempergessük bele a golyóinkat.

Izotóniás sportital

  • 300 ml 100 %-os gyümölcslé 200 ml vízzel hígitva.
  • Egy csipet só
  • Ha édesebbre szeretnénk, akkor tegyünk bele valamilyen természetes édesítőt.

Elkészítés

Ha elolvassuk a sportitalok hátoldalát, láthatjuk, hogy 100 ml-ként  9-10 gramm szénhidrátot tartalmaznak. Nagyjából ennyi a szénhidrát tartalma.

Fekete rizskocka

  • 200 g főtt fekete rizs
  • 3 ek. Mák
  • 0,5 dl édesített víz (eritrol, stevia)
  • 1 tk. útifűmaghéj (elhagyható)
  • Málna darabok
  • Pekándió

Elkészítés

A fekete rizst (alapos átmosás után) megfőzzük enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben. Nem baj, ha nem pergős, a lényeg az, hogy puha legyen.

Összekeverjük a mákot az édes vízzel és állni hagyjuk.  

Összekeverjük a fekete rizst a mákkal és ha nagyon lágy, akkor teszünk bele 1tk. útifűmaghéjat.

Beletesszük a masszát formázó pohárba/kockába, majd kiborítjuk. A két forma közé pedig málna darabokat teszünk.

Pirított pekándióval tálaljuk.