Sport utáni receptek

Kókuszos feketerizs

  • Főtt fekete rizs
  • Zsírszegény tehéntúró
  • Édesítő (eritrol, stevia)
  • Kókuszreszelék

Elkészítés

A fekete rizst (alapos átmosás után) megfőzzük enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízben. Nem baj, ha nem pergős, a lényeg az, hogy puha legyen.

Összekeverjük a zsírszegèny túróval és a kókuszreszelékkel.

Ízlés szerint édesítjük.

Mákos tészta

  • 1 db egész tojás 
  • 1 db tojásfehérje 
  • 1,5 evőkanál zabpehely 
  • 1 csapott evőkanál utifű maghéj 
  • 1 dl rizstej
  • méz, vagy valamilyen természetes édesítő
  • mák

Elkészítés

Az összes alapanyagot (a mák és a méz kivételével) egy tálba beleöntöm. 

Egy villával csomómentesre keverem a hozzávalókat. Hagyom állni 5 percet.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire kiöntöm a palacsinta sűrűségű masszát.

180 °-ra előmelegített sütőbe teszem, majd 10 percig sütöm.

Amikor megsült, óvatosan lefejtem a sütőpapírt a tésztáról. Feltekerem, mint egy palacsintát, majd vékony szeletekre vágom.

Az így elkészült “spagettire” rászórom a mákot, majd mézzel édesítem.

Frittata

  • 1  egész tojás
  • 1 tojás fehérje (a sárgáját én mindig elhasználom pudinghoz)
  • 3 tk. zabpehely
  • lilahagyma, cukkini, gomba, kápia paprika
  • olíva olaj
  • Só, fűszerek

Elkészítés

A tojásokat összekeverem a zabpehellyel. 5-7 percet állni hagyom, hogy elázzon a zabpehely.

A hagymát megdinsztelem egy kevés olajon. Hozzáadom a többi zöldséget és puhára pirítom.

A megpirított zöldségekre ráöntöm a tojást és lassan hagyom megsülni. Nem kell kevergetni, nem rántotta. 

Ha átsült olyan lesz, mint egy lepény. Zöldségekkel, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel ajánlom..

Fasírt

  • 500 g darálthús
  • 40 g mandulatejbe áztatott zabpehely/rozspehely
  • 200 g reszelt sárgarépa 
  • 1 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • Só, bors, őrölt kömény, petrezselyem

Elkészítés

A gabonapelyhet beáztatjuk annyi mandulatejbe, ami éppen ellepi. Állni hagyjuk, amíg megpuhul.

A vöröshagymát egy kevés zsiradékon/olajon megdínszteljük. Én a végén a fokhagymát is megpirítom vele.

Amíg a zabpehely puhul, a darálthúshoz hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott újhagymát és a petrezselymet.

Belereszeljük a masszába a sárgarépát, majd összekeverjük a megpuhult és kinyomkodott gabonapehellyel.

Kis gombócokat formázunk belőle, amiket száraz zabpehelyben még megforgatunk. Teflonban, forró olajon kisütjük.

Csicseriborsó saláta

  • 150 gramm főtt csicseriborsó, vagy a konzerv változat (kb.80 gramm szárazon)
  • 1 db hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm (kis darab) cékla
  • 50 gramm kecskesajt/juhsajt
  • Facsart narancslé
  • Mungóbab Csíra
  • Só, bors, koriander 

Elkészítés

 

Az (egy éjszakán át) előáztatott csicseriborsót sós, fokhagymás vízben puhára főzzük. Tegyünk hozzá borsot és koriandert is, mert jót tesz neki.

Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet és tegyük félre.

Egy külön tálban dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük hozzá a céklát. Ki lehet egészíteni padlizsánnal, vagy kaliforniai paprikával is. Pároljuk puhára őket.

Ha készen van, akkor keverjük hozzá a leszűrt Csicseriborsónkat. 

Halmozzuk a tetejére az összevágott kecskesajtot.

Facsarjunk rá narancslét és tegyünk rá egy kis csírát is.

Vörös rizses, tejszínes gomba prökölt

  • 60 gramm vörös rizs (szárazon)
  • 300 gramm csiperke gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, zöldfűszerek

Elkészítés

A vörös rizst alapos átmosás után feltesszük főzni, kétszeres mennyiségű forró vízben. Ízesítsük sóval, vagy bármilyen számunkra megfelelő ízesítővel. 

Lassan, alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg elpárolog a víz. 

Ha már nem lepi el a víz, zárjuk le, tegyünk rá fedőt és hagyjuk állni 20 percet.

A hagymát vágjuk fel apró darabokra és dinszteljük meg olívaolajon. 

Ha megpuhult a hagyma a felét tegyük félre, mert majd hozzákeverjük a rizshez. Ez nagyon kellemes aromát fog adni neki!

A hagyma többi részéhez viszont adjuk hozzá a gombát és pároljuk puhára. 

Ízesítsük sóval, borssal.

Nyomjuk bele a fokhagymát, kavarjuk még 10 másodpercig, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Hagyjuk egyet rottyanni, majd zárjuk le. 

Én ilyenkor szoktam hozzáadni a friss zöldfűszereket (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű).